Bemutatkozás

A Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány 1996 óta végzi
tevékenységét az ország több pontján, különös hangsúllyal Szegeden!

Célunk a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, mozgássérült, értelmi fogyatékos, valamint egészséges, de hátrányos helyzetű gyermekek és felnőttek integrálása a társadalomba; szociális helyzetük, szomatikus, pszichés állapotuk javítása, illetve rehabilitációja.

Tekintsék meg bemutatkozó kisfilmünket ezen a linken, klikk ide!

1. Napi tevékenységeink:
2007. november 1-én indítottuk személyi segítő szolgálatunkat, ami által rászoruló és hátrányos helyzetben lévő embereket tudunk segíteni térítésmentesen. Ezzel a tevékenységgel elősegítjük idős és/vagy fogyatékkal élő emberek otthoni ellátását (Pl: bevásárlás, takarítás, higiéniai ellátás, ügyintézés, felügyelet, kíséret, stb.) és ezzel az életminőségük javítását.
2009-től működtetünk egy kutyaterápiás szolgáltatást is, ahol erre betanított kutyák segítségét kértük akik az ilyen helyzetekre fel vannak készülve. Gyógypedagógusokkal összefogva fogyatékkal élő fiataloknak mozgás- és készségfejlesztését végezzük.
Munkaerő-piaci foglalkoztatás elősegítése a fogyatékkal élők számára, tanácsadással, mentorálással. Ennek jegyében az Alapítvány alaptevékenységeit (jogi és gazdasági ügyek, sorstársi tanácsadás, szervezési feladatok, honlap fenntartás, stb.) is a megváltozott munkaképességű munkavállalóink látják el.

2. Heti tevékenységeink:

Játékos foglalkozások súlyosan fogyatékos és halmozottan hátrányos helyzetű személyek részére külső helyszínen, kézműves foglalkozással és énektanulással összekötve. Intézetekben élő fogyatékkal élőket az ország több pontján önkénteseink rendszeresen látogatják, esetenként ki is viszik őket saját családjukhoz, ezzel igyekeznek pótolni a hiányzó családi kötelékeket.

3. Havi tevékenységeink:

Élményprogramok, mint a művészet-terápiás alkotó kör, filmklubok, sport-játék foglalkozások, közös kirándulások (Pl: állat- és növénykert, vidámpark, wellness fürdő, színház látogatás, koncertek, stb.) szervezése és lebonyolítása patronáltjaink részére, továbbá önismeret fejlesztő, önállóságra nevelő foglalkozások.

4. Szezonális tevékenységünk:

Évente általában 6-8 turnusban tábort szervezünk (kb. 500-600 fő részére ), melynek elsődleges célja a fogyatékkal élők meglévő képességeinek felszínre hozása, fejlesztése, és a közösségépítés egészséges és fogyatékos fiatalok között. Ezek a táborok élményhez juttatják a sérülteket és kimozdítják megszokott környezetükből (család, intézet, stb.) és szürke hétköznapjaikból.

5. Alkalmi tevékenység:
Képességpark programunkkal a fogyatékkal élők életének bemutatására kerül sor. Rendezvényeken, táborokban, iskolákban interaktív módon, játékos formában hozzuk közelebb az „egészséges” emberekhez a fogyatékkal élők hétköznapjait. Az „Ismerj meg, és fogadj el!” projektünk során iskolákban osztályfőnöki óra keretében ismertetjük meg a fogyatékkal élők világát. Ezeket a programokat fogyatékkal élő fiatalok vezetik. Külön kezdeményezésre gyógykezelésekre is gyűjtünk, valamint szükség szerint segítünk rászorulók elhelyezésében állapotuknak megfelelő intézményekben, gondnoksági kérdések rendezésében és életvitelük gördülékenyebbé tételében.

„A sérült embereknek joguk van a teljes és méltó élethez,
olyan körülmények között, amelyek biztosítják méltóságukat,
erősítik önbizalmukat, és megkönnyítik aktív részvételüket a közösségben.”

Táboroztatás súlyosan és halmozottan fogyatékos, valamint egészséges fiataloknak egyaránt.
– Szükség esetén segítőket biztosítunk.
– Önkénteseket is várunk, akik térítésmentesen vehetnek részt a táborokban és életre szóló tapasztalatokat szerezhetnek.

Személyi segítő szolgálat
– Kérésre ügyintézésben, bevásárlásban, gyógyszer kiváltásban , takarításban, otthoni felügyeletben és egyéb dolgokban is rendelkezésükre állunk Szegeden.

Munkaerő piaci foglalkoztatás elősegítése fogyatékkal élők részére.

– Szervezetünk megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztat.
– Segítünk az elhelyezkedésben egyéni és csoportos felkészítéssel, pályaválasztási és álláskeresési tanácsadással, önéletrajzírással.

Kutyaterápiás szolgáltatás
– Alapítványunk időnként kutyaterápiás foglalkozást tart intézetekben élő súlyosan és halmozottan sérült patronáltjainak.
– Segítőkutya és terápiás kutya bemutatók.

Szabadidős élményprogramok szervezése
– Fogyatékkal élő patronáltjainkat kimozdítjuk otthonaikból, illetve az intézetekből.

„Képességpark” és „Ismerj meg, és fogadj el!”
 projektek.
– Megismertetjük a fogyatékkal élők élethelyzetét egészséges fiataloknak.

Sorstársi, jogi, szociális ügyekben való tanácsadás.

– Naponta Facebookon keresztül. Küldjön nekünk üzenetet és kollégánk felveszi önnel a kapcsolatot.